Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Werksessie Kleurrijk op de werkvloer, Utrecht

5 oktober 2019 | 10:00 - 15:00

Georganiseerd door de commissie Diversiteit van CNV Connectief 

Hoe (multi)cultureel is jouw organisatie? Mag je jezelf zijn en worden ieders talenten benut? Discriminatie op de werkvloer komt regelmatig voor. Dit is jammer, want een multicultureel samengesteld personeelsbestand kan van grote meerwaarde zijn. Wil jij meedenken over het bevorderen van een inclusieve organisatiecultuur met meer kleur? Meld je hier aan voor onze werksessie Kleurrijk op de werkvloer op 5 oktober! Je gaat met handige tools en ideeën naar huis, zodat je direct aan de slag kunt.

Wat gaan we doen?
Met Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens, verkennen we het belang en de knelpunten van diversiteit op de werkvloer en de wettelijke verplichtingen voor het realiseren van een discriminatievrije werkvloer. Opkomend cabaretier Hassan El Rahaui geeft ons energie om met lastige vraagstukken aan de slag te gaan. In zijn cabaretoptreden neemt hij ons mee naar zijn jeugd, familie en persoonlijke loopbaanervaringen. Na de lunch gaan we in werkgroepen met inspirerende experts in gesprek over mooie praktijkvoorbeelden van een inclusieve organisatiecultuur. Je kiest twee thema’s uit waarmee je aan de slag gaat in een werkgroep.

Vooroordelen en ongelijke kansen belemmeren talent
Nacha Rakraki is jurist en trainer bij het College voor de Rechten van de Mens. Ze weet alles over gelijke behandeling van stagiaires bij de werving & selectie en op de werkvloer. In een interactieve workshop zal Nacha met sprekende voorbeelden uit de praktijk van het College vertellen hoe vooroordelen bij de werving en selectie en de werkvloer kunnen leiden tot ongelijke kansen. Vragen als ‘waar lopen bepaalde groepen jongeren tegenaan als zij op zoek gaan naar een stage en welke verantwoordelijkheden hebben stagebedrijven volgens de Algemene wet gelijke behandeling’ zullen in de workshop worden behandeld.

Inclusief werven en selecteren
Hoe voorkom je dat vooroordelen een rol spelen bij werving en selectie van nieuw personeel? Daarover gaat de workshop Inclusief werven en selecteren door Sigrun Scheve en Mohammed Bencheikh van antidiscriminatiebureau RADAR. Vragen die aan de orde komen zijn:  Hoe kiezen wij nieuwe collega’s uit? Op welke manier spelen vooroordelen een rol? Hoe zorg je voor een ‘objectieve’ selectie? Wat is open hiring en is deze Amerikaanse methode een oplossing voor de Nederlandse arbeidsmarkt?

Eerste kennismaking van jonge statushouders met de arbeidsmarkt
Semih Eski is de voorzitter van CNV Jongeren. CNV Jongeren houdt zich bezig met o.a. projecten voor statushouders, zoals Statushouders Promoteam. Daarnaast heeft hij meegewerkt aan de SER-Verkenning Integratie door werk: meer kansen op werk voor nieuwkomers. Nieuwkomers met een verblijfsvergunning hebben effectieve ondersteuning nodig bij het zoeken naar werk. Maar ook op de werkvloer is maatwerk gewenst. Wat kun je hier als organisatie of instelling aan doen? Waar moet je rekening mee houden? CNV Jongeren weet wat statushouders in de praktijk tegenkomen en welke ondersteuning zij nodig hebben op de arbeidsmarkt. Hij zal toelichten hoe CNV Jongeren jonge statushouders ondersteunt bij het maken van een goede start op de arbeidsmarkt en wat jij binnen je organisatie zou kunnen doen voor deze jongeren.

Diversiteit en inclusiviteit: de praktijk
Alice Odé
is projectleider bij Diversiteit in Bedrijf. Dit kennisplatform ondersteunt organisaties en bedrijven bij diversiteitsvraagstukken. Wat zijn de voordelen van meer kleur op de werkvloer, voor het bedrijf, voor de collega’s? Wat kun je als bedrijf of organisatie doen om meer kleurrijke medewerkers aan te trekken? En vooral: wat vraagt het van het management en collega’s om die nieuwe medewerkers niet alleen aan te trekken, maar ook te behouden voor het bedrijf? Met andere woorden: hoe kom je van culturele diversiteit op de werkvloer tot een inclusief bedrijfsklimaat? Alice zal op deze vragen ingaan en haar verhaal verlevendigen met een aantal aansprekende voorbeelden uit de praktijk.

Een multicultureel netwerk op de werkvloer
Sharda Kamaansing is oprichter en coördinator van het Multicultureel Netwerk Rijksambtenaren (MNR). Het netwerk bundelt op een positieve manier de krachten van rijksambtenaren met een dubbele culturele achtergrond. Het doel is om de arbeidsmarktpositie van deze groep binnen de rijksoverheid te verbeteren. In deze sessie wordt ingegaan op het volgende: Wat zijn de activiteiten van het MNR? Wat is de kracht van diversity and inclusion vanuit een netwerkbenadering? Wat zijn mogelijke valkuilen? Hoe houd je het netwerk en haar activiteiten in stand?

Cultuur is een mentale programmering
Zennu Haile Michael is trainer en oprichter van Keercommunicatie.
Veel migranten in Nederland komen uit niet-westerse landen en nemen hun groepscultuur met zich mee. Wat voor effect heeft het als culturen elkaar ontmoeten op het werk? Verschillende kijk op situaties kan een bron zijn van misverstanden en botsingen. Zennu gaat in gesprek over hoe we inzicht kunnen krijgen in elkaars belevingswerelden en over wat nodig is voor een duurzame verbinding tussen mensen.

Voor wie is deze werksessie?
Vind jij gelijke kansen en een maatschappij waarin iedereen mee kan doen belangrijk? Dan ben je van harte welkom om mee te denken en mee te doen! Kaderleden, OR- en MR- leden zijn in het bijzonder uitgenodigd. Neem gerust een collega, vriend of familielid mee. Je hoeft geen lid te zijn van het CNV.

Programma
10:00              Inloop met koffie en thee
10:30              Opening door Jan Korteweg en Jan de Vries
10:45              Diversiteit en discriminatie door Adriana van Dooijeweert
11:15              Cabaret door Hassan El Rahaui
11:45              Wat neem jij mee naar huis vandaag?
12:00              Lunch
12:45              Werkgroepronde 1
13:30              Werkgroepronde 2
14:15              Afronding plenair door Jan de Vries
14:30              Netwerkborrel

Wanneer en waar?
Zaterdag 5 oktober 2019 van 10:00-15:00 uur
in het cursus- en vergadercentrum Domstad.
Koningsbergerstraat 9
3531 AJ Utrecht
Meld je nu hier aan!

De bijeenkomst is gratis voor leden en niet-leden. Als je je hebt aangemeld, rekenen we op je komst. Kun je onverhoopt niet komen? Vraag een collega of vriend om in jouw plaats te gaan en geef zijn of haar naam door. Of meld je bij ons af tot uiterlijk 5 dagen voor de bijeenkomst. Doe je dit niet dan brengen wij €50 in rekening.

Klik hier voor de flyer.

Vragen?
Voor vragen kun je mailen naar diversiteit@cnv.nl

Gegevens

Datum:
5 oktober 2019
Tijd:
10:00 - 15:00

Organisator

CNV Connectief

Locatie

Cursus- en vergadercentrum Domstad
Koningsbergerstraat 9
Utrecht,
+ Google Maps