18 december 2018

CNV verbaasd over aangekondigde verkoop Eneco

Vandaag meldt Eneco dat het verkoopproces van het bedrijf daadwekelijk gestart is. CNV is niet overtuigd van een zuiver verkoopproces. Hoewel het persbericht van Eneco stelt dat er getoetst zal worden op een marktconforme opbrengst, transactiezekerheid, de voortzetting van de duurzame strategie en werkgelegenheid en het juridisch kader dat geldt voor privatiseringen is CNV, als belangenbehartiger van werknemers, bepaald niet overtuigd van een goede afloop.

Hoe mogelijk wanbeleid toch tot verkoop kan leiden

“Eerst zien, dan pas geloven want het uit het persbericht blijk (opnieuw) niet hoe die diverse belangen nu gewaarborgd worden.”, stelt vakbondsbestuurder Ben Hoogendam. “Dat het verkoopproces nu start is verder verbazingwekkend omdat we in 2019 de uitspraak over mogelijke wanbeleid inzake het verkoopproces van de Ondernemingskamer ontvangen”. Het CNV schat de kans vrij hoog in dat de Ondernemingskamer tot deze uitspraak gaat komen en krijgt opnieuw de indruk dat de aandeelhouderscommissie en door hen benoemende nieuwe CEO opnieuw te hard van stapel lopen.

Banenverlies

Ondanks herhaaldelijke verzoeken is de aandeelhouderscommissie nog nooit in gesprek gegaan met het CNV over de zorgen omtrent de innovatieve bijdrage aan de energie transitie. “Die zal op een laag pitje komen te staan en hoe staat het met het mogelijk verlies van Nederlandse banen? Hierover moeten we nog spreken met Eneco”, aldus Hoogendam.