19 maart 2020

De impact van de coronapandemie

Met elkaar maken we een bijzondere tijd door. Nu de ziekte zich steeds verder verspreid nemen de zorgen toe en gaan we zelf of onze omgeving ermee in aanraking komen. Als dat bij jou nu al zo is wens ik je heel veel sterkte!

De impact van corona op ons dagelijks leven is groot. Kinderen die niet naar school kunnen, ouders die misschien niet meer bezocht kunnen worden en de gewone sociale contacten op het werk, de sportvereniging, verjaardagen of kerk die nu wegvallen. Aan het ‘online’ in plaats van ‘live’ sociale contacten hebben moeten we wennen.

Veiligheid en gezondheid en economie

Als vakbond hebben we de laatste dagen heel veel vragen gekregen en beantwoord over hoe besmettingen tijdens het werk zoveel mogelijk beperkt kunnen worden en waar je wel of niet toe verplicht kunt worden. Bezoek de veelgestelde vragen op onze site als je meer wilt weten. Het is goed dat nu de gezondheidszorg boven de economie of het maatschappelijke gezet is.

Inzet cruciale beroepen

Hoe belangrijk werk is voor het in standhouden van de maatschappij blijkt nu. Alleen met de inzet van veel mensen in cruciale beroepen blijft de maatschappij draaien. Onze sector Overheid en Publieke Diensten is cruciaal. Voor veiligheid, goed crisisbeleid, handhaving, uitbetaling van uitkeringen, energie, stroom en water en afvalverwerking etc. Gelukkig klinkt de waardering daarvoor nu wél door. Dat was in het verleden niet altijd het geval als de welvaart verdeeld werd.

Overheid met handelen

Het noodmaatregelenpakket dat 17 maart is afgekondigd is enorm. En dat is goed. Als de overheid niet handelt (en niemand anders kan dat dan de overheid) gaan duizenden bedrijven failliet en verliezen honderdduizenden mensen werk en inkomen. De reactie van het CNV hierop is te lezen op de site van de vakcentrale. Als CNV overleggen we iedere dag uitgebreid over de opvang van de economische gevolgen met de regering en de werkgeverorganisaties.

Zorg goed voor jezelf en voor elkaar

Voor nu is het mooi dat er veel spontane initiatieven zijn waarbij mensen elkaar helpen, boodschappen doen voor elkaar, etc. Die verbondenheid blijven we nodig hebben. Denk aan je eigen gezondheid en die van je naasten. En dank voor al het goede werk gedaan wordt!

 

Patrick Fey,

voorzitter CNV Overheid en Publieke Diensten