28 maart 2017

Flexwerker in afval en milieu loopt hoger veiligheidsrisico

Flexwerkers in de sector Afval & Milieu krijgen van hun uitzendbureau minder goede beschermingsmiddelen dan hun vaste collega’s, aldus een onderzoek van TNO, in opdracht van o.a. CNV. Het gaat dan bijvoorbeeld om veiligheidsschoenen, stofkappen en beschermende kleding. Ook duurt het soms maanden, ondanks herhaaldelijk vragen, voordat ze de spullen ontvangen.

In de sector Afval & Milieu hebben relatief veel mensen (34%) een onzeker contract. Vooral de groep uitzendkrachten is zeer groot met 15,4% tegenover het landelijk gemiddelde van 2%. Volgens CNV heeft dit dus niet alleen nadelige sociaaleconomische gevolgen, maar brengt dit ook veiligheidsrisico’s met zich mee.

CNV-bestuurder Aynur Polat: “Er zijn al goede stappen gemaakt als het gaat om vaste aanstellingen. In 2016 en 2017 zijn in totaal 138 uitzendkrachten in dienst gekomen waarvan 58 met een vaste aanstelling. Daar zijn wij heel blij mee, maar dit aantal kan wat ons betreft nog veel hoger. Zeker nu duidelijk is dat de groep mensen met een onzeker contract zo groot blijft en de veiligheid in het geding komt.”

Verbeterpunten
In het TNO-rapport krijgen werkgevers flink wat verbeterpunten mee. Onder andere op het gebied van veiligheid, maar ook over kennisoverdracht, Arbomaatregelen, ontwikkelingsmogelijkheden, een vaste baan voor de flexwerker en de positie van de ingezette bijstandsgerechtigden in de sector.

Aan het onderzoek van TNO werkten 22 bedrijven mee (88%) aan een vragenlijst en interviews met medewerkers. Onder de cao Afval & Milieu vallen bijna 7.000 medewerkers.