12 juni 2018

Medewerkers Waterbedrijven breiden boycotacties uit

Omdat een cao uitblijft gaan de acties bij waterbedrijven door. Na de spandoekacties van vorige week, volgen er deze week twee boycotacties. Medewerkers van Brabant Water boycotten donderdagmiddag 14 juni een bijeenkomst in De Beekse Bergen. Ook houden medewerkers van Vitens een boycotactie.

Tafel van Vitens blijft leeg

Op dinsdag 12 juni zijn zij niet aanwezig bij een bijeenkomst met hun eigen directie in Arnhem. Hun ‘Tafel van Vitens’ blijft nagenoeg leeg, omdat de medewerkers van waterbedrijven al langer zonder cao Waterbedrijven zitten en een ultimatum van de vakbonden onbeantwoord blijft.

Wie niet horen wil moet voelen

“Een werkgever die niet horen wil, moet maar voelen en dus zijn acties onontkoombaar,” zegt CNV-bestuurder Abhilash Sewgobind. Acties van vakbonden beginnen vaak klein en ludiek, zoals vorige week met de landelijke spandoekactie, en worden na verloop van tijd groter en ingrijpender. “We gaan door tot de werkgever bereid is om de gesprekken te hervatten en met een goed bod te komen.”

De cao van ongeveer 5000 medewerkers van de vijftien waterbedrijven en waterlaboratoria verliep op 1 juli 2017. Behalve de cao-verhoging, eisen de bonden dat alle bestaande salarisgarantie-afspraken worden nakomen, dat het derde jaar WW wordt gerepareerd en dat er participatiebanen komen voor werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt.