29 mei 2019

Ons pensioen staat op het spel, acties keihard nodig

Vandaag voert het CNV, samen met andere vakbonden grootschalige acties voor een goed pensioen. Heel Nederland gaat dat merken. Er zijn acties in verschillende sectoren, zoals de bouw, de metaal en publieke diensten. We leggen je graag uit waarom de acties volgens ons nodig zijn, wat ze voor jou betekenen en we vragen je steun! Ons pensioen staat op het spel

Er staat veel op het spel. De plannen van minister Koolmees bedreigen de pensioenen van miljoenen Nederlanders. Zo wil het kabinet aan de slag gaan met het invoeren van persoonlijke pensioenpotjes. Maar persoonlijke pensioenpotjes slopen de solidariteit uit ons stelsel.

Duidelijke afspraken over pensioenen

Ook houdt het kabinet vast aan het afschaffen van de doorsneesystematiek waardoor miljoenen Nederlanders naar schatting tussen de 35 en 55 duizend euro’s aan pensioen te kort gaan komen.  Dat willen we gecompenseerd hebben. We willen verder dat iedereen op tijd gezond kan stoppen met werken. Onze eis is daarom een bevriezing van de AOW-leeftijd, weghalen van de boete op eerder stoppen en een andere koppeling aan de levensverwachting. Ook willen we duidelijke afspraken om iedereen, werknemers en ook zzp’ers, pensioen op te laten bouwen.

Manifestaties in het land

Naast acties in een groot aantal sectoren door het hele land, organiseren we vandaag vier publieksmanifestaties in Groningen (Grote Markt), Arnhem (Markt), Eindhoven (Ketelhuisplein) en Den Haag (Koekamp/naast Malieveld). Die manifestaties houden we tussen 11 en 13 uur. We maken daar samen luid en duidelijk kenbaar dat een goed pensioenstelsel goed mogelijk is én moet zijn.

We zetten door

Ons pensioenstelsel moet eerlijk en rechtvaardig zijn en het moet gelden voor iedereen. Voor jong en oud. Voor mensen in loondienst en voor zzp’ers. Voor mensen in beroepen die lichamelijk of geestelijk belastend zijn. En als we overgaan naar een nieuw stelsel kan het niet zo zijn dat wij de rekening moeten betalen. Onze eisen zijn redelijk. Zolang het kabinet ons niet tegemoet komt, zijn we in actie. Daarmee gaan we door zolang het nodig is. Een goed pensioen is een kwestie van doorzetten.