8 januari 2021

Volgende week acties bonden voor betere cao GEO

foto: Shutterstock

Op maandag 11 januari starten CNV Publieke Diensten en de andere bonden met acties voor een betere cao in de sector GEO (Grondstoffen, Energie en Omgeving). Er is geen zicht dat werkgevers met de noodzakelijke en wenselijke verbetering van de arbeidsvoorwaarden komen.

Er is nog steeds geen aantrekkelijk en constructief cao-bod voor de ruim 8.000 werknemers in de sector GEO (inzamelen en verwerken van afval, het daaruit opwekken van energie en schoonhouden en onderhoud van de openbare ruimte). Het laatste bod van de werkgevers werd, zo blijkt uit een peiling, door 80 procent van de CNV-leden afgewezen.

Frontlinie

Aynur Polat, cao-onderhandelaar CNV Publieke Diensten, eist een cao met een looptijd van een jaar, een loonsverhoging van 3 procent en een eenmalige uitkering van €500,- netto. Werkgevers hebben volgens haar tijdens de onderhandelingen niets geboden waar hun personeel iets aan heeft. Zo verdwijnt de geboden loonsverhoging meteen in de hogere pensioenpremie die werknemers moeten gaan betalen. ‘Voor deze cruciale sector kan dat echt niet. Ook deze werknemers staan, vaak met grotere risico’s, in de frontlinie om de maatschappij tijdens de coronacrisis draaiende te houden. Daar moet iets tegenover staan.’

Selfie bij spandoek

De eerste actiestap is gericht op zichtbaarheid. We willen een signaal afgeven aan de werkgevers dat ze niet kunnen negeren. Daarbij doen we een beroep op onze leden door zichzelf op een selfie te zetten bij een spandoek dat wij bij de werkgevers ophangen. Heb je vragen over deze acties kijk dan in deze lijst of het antwoord ertussen staat.